Folketinget forpasser mulighed for ambitiøs indsats mod engangsplastik

 

Kontakt:

Naja Andersen, Politisk Seniorrådgiver 
M:  +45.27.21.05.75  E-mailnandersen@oceana.org 
 
Irene Campmany, Kommunikationsmedarbejder 
M: +34 682.622.245 E-mail: icampmany@oceana.org 

 

28/04/2021

Ny undersøgelse udført for Oceana viser, at danskerne mener, at caféer og take-away steder skal tilbyde genbrugelige beholdere til mad og drikke

Folketinget forpasser unik mulighed for at sætte ind over for den overflod af engangsplastik, der er ved at drukne vores havmiljø. I stedet for at sætte bindende mål og konkrete tiltag, der kan understøtte et grundlæggende skift væk fra engangsbrug og over til genbrugelige alternativer, har Folketinget vedtaget et lovforslag, der alene implementerer absolut minimums-krav fra EU.

Det er skuffende, at Danmark kun gennemfører de minimumsstandarder, som EU-Kommissionen har fastsat for, hvordan engangsplastdirektivet skal gennemføres. For at løse plastikkrisen ved roden er vi nødt til dramatisk at reducere produktionen og forbruget af plast. Danmark havde muligheden for at blive et foregangsland på det her, men vores politikere levede desværre ikke op til forventningerne” siger Naja Andersen, politisk seniorrådgiver for Oceana i Europa.

EUs engangsplastdirektiv stiller krav om, at alle EU-lande skal etablere udvidet producentansvar for en række engangsplastprodukter. Oceana mener, det er positivt, at Danmark nu vil lade producenter af engangsplastprodukter betale for de  omkostninger, der er forbundet med håndteringen og oprydningen af deres produkter. Men dette vil ikke være tilstrækkeligt til at sikre et grundlæggende skift væk fra engangsbrug og over til genbrugelige løsninger, hvilket reelt er den eneste måde, vi kan holde plastik væk fra naturen og fra havet. 

Det lovforslag, som Folketinget netop har vedtaget, er en bemyndigelseslov, der giver Miljøminister Lea Wermelin beføjelserne til gennem bekendtgørelser at fastlægge, hvordan det udvidet producentansvar på engangsplast skal indrettes, herunder fastsættelse af omkostninger og tiltag, der kan give producenterne incitamenter til at producere mere bæredygtige produkter.

Vigtige beslutninger ligger derfor fortsat forude. Miljøministeriet skal nu udarbejde forslag til de bekendtgørelser, der skal udmønte lovforslaget. Oceana opfordrer miljøministeren til at samarbejde med de politiske partier om denne udmøntning og sætte faktiske nationale mål for yderligere reduktion af engangsplast og engangsemballage, samt for at øge mængden af direkte genbrugelig emballage.

Baggrund:

Oceana har foreslået Folketinget at sætte nationale reduktionsmål for engangsplast samt genbrugsmål for emballager, herunder en fuld udfasning af engangskaffekopper i Danmark, og et delmål om, at 80% af alle kopper og fødevarebeholdere til take-away skal være genbrugelige i 2030. Folketinget bør tage tiltag som f.eks.

  1. Forbud mod brug af engangsservice ’on-site’, dvs. når mad og drikke indtages på caféer o.lign.
  2. Krav om, at kaffebarer og take-away steder skal give forbrugeren mulighed for at vælge en genbrugelig løsning til deres take-away mad og drikke.
  3. Forbud mod engangsservice ved store begivenheder, såsom festivaler og sportsbegivenheder.
  4. Indførelse af en afgift på engangs take-away-emballage, eksempelvis på engangskaffekopper og take-away bokse (som indført på plastikposer).
  5. Støtte til udvikling af pantsystemer til genbrugsløsninger, som for eksempel et pantsystem for genbrugelige kaffekopper.

En nylig meningsmåling gennemført for Oceana konkluderer, at 90% af adspurgte danskere er enige i, at engangsplastik skal reduceres mest muligt. Resultaterne viser også, at 75% mener, at caféer og barer bør være forpligtet til at tilbyde forbrugerne genbrugelige løsninger til deres mad og drikke.

# # #

 

Denne pressemeddelelse er også tilgængelig på:

Engelsk

Få mere at vide: 

Engangsplast og emballage: Hvordan udvidet producentansvar kan mindske plastikforurening | Oceana Europe 

#PlasticFreeSeas